Συνταγές

Κιντέας η Κιντέατα

Συστατικά:
1 κιλό τσουκνίδες χόρτα, δυόσμο ή σκόρδο (προαιρετικά).

Παρασκευή:
Πλένουμε τις τσουκνίδες, τις βράζουμε και τις στραγγίζουμε. Τις ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν οι τσουκνίδες και να πάρουν μορφή κρέμας. Έπειτα τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με λίγο λάδι για 5 λεπτά και ανακατεύουμε συνεχώς.
Παρατηρήσεις: Πρόκειται για ένα από τα νοστιμότερα, θρεπτικότερα και ωφελιμότερα φαγητά της Ποντιακής κουζίνας.

ΧΑΒΊΤΣ’

Συστατικά : 1 φλιτζάνι βούτυρο αγελαδινό, 1 ½ ποτήρι αλεύρι, καλαμποκίσιο, 1 ½ ποτήρι μυζήθρα αλατισμένη, 2 ποτήρια νερό, αλάτι.
Εκτέλεση : Βάζουμε σε βούτυρο σε ένα τηγάνι να κάψει. Σε ένα μπολ βάζουμε το
αλεύρι, το νερό και τη μυζήθρα και τα ανακατεύουμε
ωσότου να γίνει ένας αρύς χυλός. Αφού κάψει το βούτυρο ρίχνουμε
το μίγμα στο τηγάνι, ανακατεύουμε λίγο και το αφήνουμε
να ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία. Ανά διαστήματα ανακατεύουμε μέχρι
να ψηθεί (χρειάζεται περίπου 45 λεπτά).

ΩΤΙΑ

Συστατικά :5 αυγά, 1 φλιτζάνι γιαούρτι, 2 φλιτζάνια ζάχαρη, 1 μπέκιν, 1 κουτάλι
φαγητού λάδι, αλάτι, αλεύρι όσο σηκώσει η ζύμη.

Εκτέλεση : Ανακατεύουμε όλα τα συστατικά και προσθέτουμε αλεύρι όσο χρειάζεται
για να γίνει μαλακή η ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και τα
ανοίγουμε σε φύλλα (όχι πολύ λεπτά). Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες
πλάτους 2-3 εκατοστών. Κόβουμε τις άκρες λοξά, κάνουμε μία τρύπα
στη μέση και περνάμε τη μία άκρη σχηματίζοντας φιογκάκι. Τηγανίζουμε
σε αρκετό λάδι που έχει ζεσταθεί καλά, σε μέτρια φωτιά. Τα ωτία είναι
έτοιμα μόλις αρχίσουν να ροδίζουν.

ΣΕΦΤΕΛΑ

Συστατικά: 1 κιλό σέφτελα, 100 γρ. κορκότο, 1 κρεμμύδι, λίγο σκόρδο.
Εκτέλεση: Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το κορκότο. Αφού μισοβράσει, ρίχνουμε τα σέφτελα, τα βράζουμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε λίγο λάδι και κατόπιν προσθέτουμε τα σέφτελα με το κορκότο και τα βράζουμε για 2 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε και το σκόρδο.

Translate »
eXTReMe Tracker